WOONLASTEN TE HOOG VOOR STEEDS MEER HUURDERS

Woonlasten worden te hoog voor steeds meer huurders
Door: Peter de Graaf − 14/10/13, 08:27

© ANP. Steeds meer mensen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen en betalen meer dan 50 procent van hun inkomen aan woonlasten.
De woonlasten worden voor steeds meer huurders onbetaalbaar. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Den Bosch, die alarm slaat over de penibele financiële positie van de laagste inkomensgroepen in heel Nederland.
Uit het onderzoek van bureau RIGO blijkt dat ruim een kwart (26 procent) van de Bossche huurders dit jaar veel meer geld kwijt is aan huur- en energiekosten dan volgens de Nibud-normen verantwoord is. Bij ongewijzigd beleid kan dit aandeel zelfs stijgen tot 37 procent in 2018.

Wethouder Jeroen Weyers vindt de uitkomsten van het onderzoek, dat dinsdag wordt gepresenteerd, verontrustend en zelfs ‘alarmerend’. Hij vindt de Vereniging Nederlandse Gemeenten aan zijn zijde. Steeds meer mensen zakken door de armoedegrens als gevolg van de stijgende woonlasten. Dat geldt volgens hem niet alleen voor Den Bosch, maar voor huurders in het hele land. ‘Het is ondenkbaar dat het hier uitsluitend om een lokale ontwikkeling gaat. Ook in andere steden speelt dit’, meent Weyers.

We krijgen mensen aan het loket die grote schulden hebben en niet meer weten wat ze moeten doen. Dan kan het al enorm helpen als ze een andere woning krijgen die 200 euro per maand goedkoper is
Wethouder Jeroen Weyers
50 procent
In 2010 had al 21 procent van de huurders een ’te hoge woonquote’. Sindsdien is de situatie alleen maar verslechterd, als gevolg van de stijgende werkloosheid, dalende koopkracht, huurverhogingen, bezuinigingen op de huurtoeslag en stijgende energieprijzen. Steeds meer mensen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen en betalen meer dan 50 procent van hun inkomen aan woonlasten.

‘De financiële positie van een omvangrijke groep inwoners staat onder onaanvaardbare druk en is eigenlijk onhoudbaar’, aldus Weyers. ‘Er moeten met urgentie maatregelen worden genomen, zowel lokaal als nationaal. Woonlasten zijn, naast een laag inkomen, de belangrijkste oorzaak van armoede.’

De cijfers tonen een trend die overeenkomt met eerdere onderzoeken. Zo becijferde RIGO voor de Woonbond dat 700 duizend huurders in Nederland te hoge woonlasten hebben. Onderzoeken van de universiteiten van Delft en Amsterdam geven eenzelfde beeld.

Voorzitter Joke van der Beek van het huurdersplatform in Den Bosch reageert geschokt: ‘Veel huurders hebben schulden en proberen elke maand de gaten te vullen. Ze wandelen van het ene naar het andere gat. Het is echt armoede wat zich achter veel voordeuren afspeelt. De mensen generen zich daarvoor en brengen dat niet graag naar buiten. Maar de best lopende bank in Den Bosch is de voedsel- en kledingbank.’

© anp.
Leden van de Woonbond demonstreren voor het Dreesmonunument op het Buitenhof tegen de huurplannen van het kabinet.
In Den Bosch wil de gemeente, samen met de Bossche woningcorporaties en het stedelijk huurdersplatform, maatregelen nemen om de stijging van de woonlasten van de laagste inkomensgroepen af te zwakken. Zo wordt eraan gedacht mensen die ’te duur’ wonen sneller te begeleiden naar een goedkopere woning. ‘We krijgen mensen aan het loket die grote schulden hebben en niet meer weten wat ze moeten doen. Dan kan het al enorm helpen als ze een andere woning krijgen die 200 euro per maand goedkoper is’, aldus Weyers.

Tijdelijke huurverlaging
Ook denken de corporaties aan een tijdelijke huurverlaging voor huurders met financiële problemen. ‘Mensen die even in een dip zitten, zoals zzp’ers die werkloos zijn geraakt, kunnen daarmee geholpen zijn. Over twee jaar hebben ze misschien weer een baan en kunnen ze de oude huur weer betalen’, aldus de wethouder. Daarvoor moet minister Blok wel toestemming geven. Daarnaast wordt gedacht aan huurverlaging voor huurders die zelf onderhoud aan de woning plegen.

Ook willen corporaties meer woningen isoleren om de energiekosten van huurders te drukken. Probleem daarbij is dat minimaal 70 procent van de huurders akkoord moet gaan met renovatie van het huurcomplex. Daardoor kan een kleine groep huurders de energiemaatregelen tegenhouden. Sommige ouderen hebben geen zin in ‘gedoe’ en vrezen bovendien een huurstijging door de renovatie.

Weyers: ‘Wij willen meer ruimte in het huurrecht, waardoor ook met minder dan 70 procent instemming maatregelen kunnen worden genomen.’ Verder pleit hij voor het versneld vrijgeven van energiesubsidies en een nieuwe methodiek voor de huurtoeslag: die moet op de woonlasten (huur en energie) zijn gebaseerd in plaats van alleen de huur.

Dinsdag biedt de gemeente Den Bosch samen met de corporaties, het huurdersplatform een petitie aan in Den Haag. Daarin wordt een dringend appèl gedaan om met spoed maatregelen te nemen.

Bron: Volkskrant