Inbreng SHP en Woningbouwcorporaties tijdens hearing over de Woonzorgvisie

Op maandag 24 maart 2025 vond de hearing over de Woonzorgvisie van ’s-Hertogenbosch plaats. Namens het Sociaal Huurdersplatform (SHP) en de woningbouwcorporaties Brabant Wonen, Zayaz, JOOST en Mooiland hebben Diny Peters (SHP) en Yvonne van Mierlo (Brabant Wonen) hun visie ingebracht. Wij werken samen met de gemeente aan het woonbeleid, met als doel: betaalbaar, duurzaam en prettig wonen in veilige en vitale buurten.

Reflectie op de Woonzorgvisie

Wij complimenteerden de gemeente met het proces en het resultaat van de woonzorgvisie. Dit plan is samen met en voor de inwoners van ’s-Hertogenbosch gemaakt. We benadrukten dat het belangrijk is dat het stuk toegankelijk en begrijpelijk blijft. De uitvoeringsagenda is gedetailleerd, maar wij hebben ons gericht op enkele belangrijke thema’s.

Samen ouder worden in de wijk

Het is essentieel dat we samenwerken om prettig wonen en ouder worden in de buurt mogelijk te maken. Een betere samenwerking tussen initiatieven en sectoren kan ervoor zorgen dat de beschikbare middelen en expertise optimaal worden benut. We hebben gevraagd hoe we deze gezamenlijke verantwoordelijkheid breder kunnen dragen.

Jong en oud, bewoners en professionals samen

We hebben gepleit voor het betrekken van ervaringsdeskundigen bij alle plannen. De verbinding tussen wonen, zorg en welzijn moet worden versterkt. Ouder worden raakt iedereen, als ouder, buur, collega of mantelzorger. We moeten dit als een gedeelde verantwoordelijkheid zien.

Ontmoetingen in de buurt

We hebben het belang benadrukt van ontmoetingen in de buurt. Woningcorporaties kunnen ontmoetingsruimtes realiseren, zoals bij Zuiderschans en Rivièraa, of appartementen vrijhouden voor gezamenlijke activiteiten. Maar we stelden ook de vraag hoe we afspraken kunnen maken over beheer en gebruik, en hoe lokale ondernemers hierin een rol kunnen spelen. Zelfbeheer is niet vanzelfsprekend en vraagt om goede organisatie en financiering.

Prettig en passend wonen

Ouderen moeten in hun eigen buurt kunnen blijven wonen. Dit betekent dat nieuwbouwprojecten hierop moeten inspelen. In projecten zoals Van Herpense Weide wordt rekening gehouden met ouderen en wordt ruimte gemaakt voor groen en water. Naast nieuwbouw moeten we ook bestaand zorgvastgoed beter benutten. Daarnaast hebben we aandacht gevraagd voor het schoon en netjes houden van buurten en de bereikbaarheid van voorzieningen.

Innovatie en technologie

We vinden dat er geïnvesteerd moet worden in gemeenschappen waarin mensen naar elkaar omkijken. Voorbeelden zoals STEK, Minitopia en Zuiderschans laten zien hoe dit kan werken. De vraag is of ’s-Hertogenbosch hierin wil investeren en wie hiervoor verantwoordelijk is. Technologie kan ons ondersteunen, maar de mens en het samenleven moeten altijd centraal staan.

Conclusie: samen aan de slag

We hebben benadrukt dat de woonzorgvisie betaalbaar moet blijven, niet alleen qua wonen en energie, maar ook qua zorgkosten en voorzieningen. Dit vraagt om samenwerking, waarbij bewoners zelf een actieve rol hebben. De visie moet niet alleen vóór hen worden gerealiseerd, maar vooral mét hen, samen met zorg- en welzijnsorganisaties.