Jaarverslag 2023:
VOORWOORD
Het afgelopen jaar 2023 was voor veel mensen geen makkelijk jaar: hoge energieprijzen en daardoor vaak hogere woonlasten, de kosten van boodschappen die door het dak gingen, een groot woningtekort en oorlogen in Europa en het Midden-Oosten die voor veel onrust zorgen. Je zou er somber van worden!
Het Stedelijk Huurdersplatform ‘s-Hertogenbosch (SHP) heeft geprobeerd zijn steentje bij te dragen om de lasten wat draaglijker te maken. Samen met de gemeente en een aantal maatschappelijke en commerciële organisaties zijn we de Bossche wijken in gegaan met de Bossche Bespaarkaravaan om Bosschenaren te helpen bij het bestrijden van energiearmoede en financiële problemen. We hebben een bijeenkomst georganiseerd over woonlasten, energiearmoede en duurzaamheid en zijn actief betrokken bij initiatieven om de samenhang in buurten te vergroten, onder meer door de organisatie van bijeenkomsten als Welkom in de buurt. Ook zijn we betrokken geweest bij de vormgeving van het nieuwe woningvindsysteem van Thuispoort.
Zo ook participeerden we in de start van het Burgerberaad, dat moet leiden tot een Woonzorgvisie. Vooruitlopend daarop heeft het SHP in november 2023 een Achterbanbijeenkomst georganiseerd.
Alles bij elkaar hebben we een intensief jaar gehad, met niet alleen overleggen, maar zeker ook met in gesprek gaan en veelvuldig de “voelsprieten” uitsteken om onze invloed optimaal in te kunnen zetten op het terrein van de lokale volkshuisvesting en het welzijn van de huurders en woningzoekenden.
Met veel enthousiasme hebben we invulling gegeven aan alle activiteiten in 2023. We geven u in dit verslag graag een beeld van.
Het bestuur van het Stedelijk Huurdersplatform ‘s-Hertogenbosch
Platformvergaderingen
Het Platform is het hoogste orgaan en bestuur van het SHP en is, naar rato van het aantal huurwoningen, samengesteld uit afgevaardigden uit de respectievelijke huurdersbelangenverenigingen. In het Platform worden de besluiten genomen en vindt ook de jaarlijkse ledenvergadering plaats. De agenda van deze vergaderingen bevat actuele onderwerpen. Vanuit het Platform worden de leden van het Algemeen Bestuur (AB) gekozen. Het bestuur koppelt terug wat er in de voorafgaande periode is besproken/beslist in het AB en Drie Partijen Overleg (DPO). Ook wordt er bij het Platform op de diverse terreinen input opgehaald voor verdere acties.
Het Platform kwam in 2023 5x bijeen in vergadering.
Onderstaand een impressie:
In de Platformvergadering van 27 februari heeft een beleidsmedewerker Wonen van de gemeente ’s-Hertogenbosch haar jaarlijkse presentatie gegeven met een terugblik over 2022 en een vooruitblik over 2023-2025 met betrekking tot de woningbouwproductie in een veranderende woningmarkt.
Uiteraard kwamen ook de ervaringen van “De Bossche Bespaar Karavaan” aan de orde. Artishock heeft deze, in samenwerking met het SHP, georganiseerd. Verschillende maatschappelijke partners waren aanwezig om inwoners persoonlijk advies te geven over o.a. slimme besparingen.
In de Platformvergadering van 24 april heeft een adviseur Ontwikkeling van BrabantWonen ons bijgepraat over een nieuw te ontwikkelen woonruimtevindsysteem voor de woningzoekenden in Noordoost-Brabant. De bestuurder van BrabantWonen gaf vervolgens een toelichting op de manier waarop de verschillende corporaties hierbij hun inbreng hebben en hoe ze met het nieuwe systeem zullen gaan werken. Een medewerker van Joost presenteerde de evaluatie en doorontwikkeling van de Urgentieregeling, zoals deze wordt gehanteerd binnen het gebied van WoonService Regionaal. Ze geeft een toelichting op de werking van de regeling voor de woningzoekenden die urgentie willen.
Tijdens de Platformvergadering van 3 juli zijn er twee voordrachten voor aspirant-leden. Hun voordracht wordt met algemene stemmen goedgekeurd. Daarnaast vindt de verkiezing plaats voor een nieuw lid van het Platform en een nieuw lid voor het AB: ook hun voordracht wordt unaniem goedgekeurd.
De vacature in het Platform voor Mooiland, wordt voorlopig waargenomen door de vertrokken vertegenwoordiger, omdat het belangrijk is dat de connectie tussen het SHP en de huurdersvertegenwoordiging van Mooiland in stand blijft.
In de Platformvergadering van 18 september is de Woningmarktmonitor 2022 uitvoerig besproken.
De Platformvergadering van 18 december stond in het teken van duurzaamheid. De gemeentelijke strateeg en een beleidsmedewerker op dit terrein van de Gemeente ’s-Hertogenbosch gaven een presentatie over duurzame alternatieven voor aardgas, omdat de gemeente als doel heeft in 2045 geheel aardgasvrij te zijn en gingen met het Platform in discussie.
Bezoeken door Platform en AB
Begin juni hebben verschillende leden van het Platform een bezoek gebracht aan het T-Huiz. Dit huis in de Echternachstraat te ’s-Hertogenbosch is tot stand gekomen in samenwerking met BrabantWonen, BrabantZorg en het Koning Willem I College. Hier kunnen belangstellenden zien hoe, met zorgtechnologische hulpmiddelen, ze zo lang mogelijk veilig en comfortabel thuis kunt blijven wonen. Inwoners van de regio kunnen een afspraak maken om alle hulpmiddelen te bekijken en informatie en persoonlijk advies te krijgen. Zie https://www.t-huiz.nl
Mooiland heeft het afgelopen jaar, samen met bewoners en partners, gewerkt aan het aardgasloos maken van het appartementencomplex Ortduynen op de Wethouder Schuurmanslaan. Het SHP kreeg een uitnodiging om 22 juni, samen met andere huurdersvertegenwoordigers, te komen kijken en te ervaren hoe dit duurzame project is opgestart, uitgevoerd en gerealiseerd. Enkele bestuursleden hebben hier aan deelgenomen. We kregen een rondleiding door het complex en hebben in een woning kunnen kijken hoe een en ander er uitziet, waar een bewoner van de klankgroep vertelde over haar ervaringen en dat er in de besluitvorming rekening is gehouden met de wensen van de bewoners. Qua uiterlijk, comfort en energielabel is het pand enorme opgewaardeerd.
28 juni vond in het 1931 Congrescentrum de Dag van het wonen plaats, georganiseerd door de afdeling Stadsontwikkeling, Wonen en Grondzaken van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Leden van het SHP hebben, samen met belangstellenden c.q. belanghebbenden uit diverse disciplines, hieraan deelgenomen. We zijn samen op zoek gegaan naar creatieve oplossingen voor de uitdagingen van morgen. De centrale vraag was: waar zien we kansen voor verbetering en nieuwe samenwerking en wat betekent dat voor de overheid, maar ook voor onze organisaties. De deelnemers namen deel aan 2 van de 9 deelsessies over De Staat van de Bossche Woningmarkt, waarbij het doel was om te zoeken naar creatieve en innovatieve oplossingen, waarbij samenwerking en rolneming centraal stond. Een bijeenkomst die meer dan de moeite waard was.
Twee van de bestuursleden gingen in oktober naar een bijeenkomst genaamd “Van ik naar wij”, die georganiseerd werd door de gemeente ’s-Hertogenbosch om met de deelnemers te onderzoeken hoe de sociale cohesie in de toekomst beter vorm te geven. Dit thema wordt door de gemeente en betrokken organisaties nog verder uitgewerkt.
Dagelijks Bestuur
De voorzitter, vicevoorzitter, secretaris en penningmeester vormen het Dagelijks bestuur (DB). Zij bereiden de agenda’s voor van het overleg van het AB en dat van de Platformvergadering. Lopende zaken worden door het DB voorbereid, besproken en afgehandeld. Ook worden het activiteitenplan en de jaarplanning geüpdatet en samengesteld.
Het DB is in 2023 8 keer bij elkaar geweest.
Algemeen bestuur
De leden van het Algemeen bestuur (AB) worden, met uitzondering van de voorzitter, gekozen uit leden van het Platform. Elke corporatie is vertegenwoordigd. Verdeling van de bestuursleden gebeurt naar rato van het aantal woningen per corporatie binnen de gemeente. Tijdens de vergaderingen worden onder meer de ontwikkelingen binnen de Bossche volkshuisvesting geëvalueerd, worden de (mede)bestuursleden geïnformeerd door de leden van de Werkgroepen en de DPO-overleggen voorbereid.
In 2023 is het Algemeen Bestuur 6x bij elkaar geweest.
In het overleg van 12 april is er, aan de hand van een PowerPointpresentatie, een evaluatie gehouden van de Achterbanbijeenkomst van 28 maart. Ook was er een toelichting op (het onderscheid tussen) woningsplitsing en verkameren, belangrijke instrumenten bij het bestrijden van het woning/kamertekort.
13 september vormde de voorbereiding van de Meerjarige Prestatieafspraken een belangrijk onderdeel en werd de Marktmonitor van Woonservice Regionaal 2022 toegelicht in voorbereiding op het aankomende Platformoverleg.
In het overleg van 18 oktober is het concept van de uitvoeringsagenda 2024 behandeld. De vragen en opmerkingen worden teruggekoppeld in het DPO-overleg van 26 oktober.
Op 6 december is opnieuw gesproken over de stand van zaken van de uitvoeringsagenda van 2024 en zijn de laatste aanpassingen besproken.
Ook dit jaar hebben we in december weer een zelfevaluatie gedaan. De evaluatie van de nieuwe werkwijze binnen het SHP in 2023 heeft geen nieuwe verbeterpunten naar voren gebracht.
Driepartijen overleg
Het Driepartijen overleg (DPO) wordt gevormd door 3 partijen: de Gemeente, de woningcorporaties met bezit binnen de gemeente en het SHP. De Gemeente wordt vertegenwoordigd door de wethouder Wonen en Zorg met ambtenaren, de corporaties door de bestuurders en beleidsmedewerkers en het SHP door de voorzitter en enkele AB-leden.
Dit overleg wordt 5x per jaar ingepland. De drie partijen zijn gelijkwaardig binnen dit DPO-overleg.
In 2023 is er 5 keer DPO-overleg geweest
Het eerste DPO-overleg in 2023 was op 16 februari en was een inspiratiesessie. De gemeentelijk adviseur Grondzaken en Woningbouw heeft ons geïnspireerd en uitgedaagd op de vraag: hoe houden we de komende tijd, in een veranderende markt, de woningproductie op peil.
In een extra overleg op 22 november is gesproken over de te verwachten huursomstijging. Aan de orde zijn ook geweest het vaststellen van (hernieuwde) werkafspraken en de gezamenlijke kosten m.b.t. prestatieafspraken.
Meerjarige Prestatieafspraken
Deze meerjarige afspraken worden gemaakt tussen Corporaties en Gemeente.
Diny Peters heeft uitleg gegeven over de Meerjarige Prestatieafspraken die tijdens het DPO besproken zijn. De ambitie is om betaalbaar, duurzaam en prettig wonen in veilige en vitale buurten te realiseren.
Het SHP financieel
Het jaarverslag en de jaarlijkse conceptbegroting worden opgesteld door de penningmeester en daarna voorgelegd aan het AB en het Platform. Na akkoord wordt de begroting ter instemming voorgelegd aan het overleg van de directeuren van de Bossche woningcorporaties (DBW). Alle financiële zaken worden gecontroleerd door de accountant.
In het DPO-overleg van 14 december zijn de jaarcijfers 2023 en de begroting 2024 van het SHP gepresenteerd en goedgekeurd.
Werkgroepen
1, Achterbanbijeenkomsten
Deze werkgroep organiseert 2x per jaar een bijeenkomst om de achterban, bestaande uit besturen van Huurdersverenigingen, Bewonerscommissies, Klankbordgroepen, maar ook geïnteresseerde huurders, te informeren over de activiteiten van het SHP. Meestal heeft deze avond een thema, dat we dan uitgebreider behandelen en toelichten.
De achterbanbijeenkomsten in 2023 waren op 28 maart en 6 november.
De bijeenkomst van 28 maart stond in het teken van woonlasten, energiearmoede en duurzaamheid. Het SHP verwacht dat de komende tijd de hoge woonlasten en duurzaamheid nog veel aandacht vergen van alle betrokken partijen.
Voor de achterban bijeenkomst van 6 november heeft het SHP de bewoners van ’s-Hertogenbosch uitgenodigd om met ons en de wethouder van Wonen en Zorg het gesprek aan te gaan over de organisatie van wonen en zorg in het bijzonder, naast de creëren van concepten en het bouwen van woningen en woonvormen voor ouderen in de toekomst. In zijn inleiding zegt de wethouder dat de gemeente het gesprek aan wil gaan om samen te kijken wat de wensen en suggesties zijn: Hoe willen (toekomstige) ouderen wonen en wat is nodig voor de mantelzorgers. Wat kunnen we samen doen en waar kan de gemeente bij helpen. Hij vertelt dat de gemeente een Bossche Burgerberaad wil samenstellen van 120 bewoners die een dwarsdoorsnede vormen van de inwoners, die zich gaan buigen over het vraagstuk hoe we, gezien de dubbele vergrijzing, kunnen komen tot een zorgzame samenleving. Gevraagd wordt aan de aanwezigen om in groepjes wensen en suggesties met elkaar te bespreken op vijf thema’s. Er ontstonden boeiende gesprekken en de wethouder kon ‘naar huis’ met talrijke adviezen en ideeën.
2. Communicatie
Deze werkgroep verzorgt het kwartaalnieuws, onderhoudt de website en verzorgt de mailing die binnenkomt en wordt verstuurd. Herkenbaarheid, bekendheid en bereikbaarheid zijn daarbij belangrijk.
Er is een promotiefilmpje over het SHP beschikbaar op de site van het SHP onder het kopje: “wie zijn wij”.
Het SHP heeft een X-account (voorheen Twitter). @SHP_DenBosch
Er bestaat ook een Facebook account.
Je kunt je daarvoor aanmelden via https://www.facebook.com/groups/580129242922578
3. Energie en Duurzaamheid
Samen met beleidsmedewerkers en adviseurs van de gemeente en de programmamanagers van de corporaties wordt gewerkt aan beleid en uitvoering van het Stedelijk Duurzaamheidsakkoord ‘s-Hertogenbosch. Het SHP neemt, met 3 leden die verdeeld zijn over de subgroepen, deel aan deze bijeenkomsten en rapporteren terug aan het AB.
De leden van de werkgroep Energie en Duurzaamheid hebben 2 informatiesessies bijgewoond over Circulariteit. Er werd gediscussieerd over biobased bouwen, circulair onderhoud en renovatie en de financiële haalbaarheid van deze werkwijzen. De opvattingen over het bijpassend beleid, de toepassingen, de eisen die gesteld worden en de uitvoering, bleken voor de partijen te ver uit elkaar te liggen om direct en maximaal volgens de vereisten te gaan werken.
In het DPO van 20 april hebben een strategisch beleidsmedewerker duurzaamheid van de gemeente en adviseur participatie en communicatie van Zayaz een presentatie gegeven over de voortgang en uitvoering van het Duurzaamheidsakkoord. Er bleek meer behoefte aan sturing en herijking nodig.
Jongerenparticipatie
Deze werkgroep houdt zich, ook samen met de corporaties en gemeente, bezig met het interesseren van jonge mensen voor het participeren in de keuzes die voor jongeren gemaakt moeten worden in de zaken die binnen de gemeente spelen rond wonen, meer in het bijzonder voor jongeren.
Het door het SHP geïnitieerde Jong en Huren is in 2021 gestopt. Het bleek onmogelijk om een bestuur in stand te houden. De corporaties en de gemeente vinden het, net als het SHP, belangrijk om inbreng van jongeren te organiseren bij het nadenken over het creëren en realiseren van de vormen van wonen voor jongeren.
BrabantWonen is gestart met een nieuw initiatief om jongeren te binden aan de corporaties, de gemeente en het SHP. Inmiddels is er een werkgroep met medewerkers van Bossche corporaties, een medewerker van de gemeente en een afgevaardigde van het SHP. Bij de georganiseerde bijeenkomsten komt een wisselend aantal jongeren. Het is nog steeds een uitdaging om enthousiaste jongeren te vinden die mee willen denken en werken. De werkgroep blijft zich inzetten.
Wonen en Zorg
Er is een bestuurslid dat het SHP vertegenwoordigt bij de overleggen over Armoedebestrijding en Woonlasten
Nadat “De Bossche Bespaar Karavaan” in januari en februari langs alle wijken en dorpen is getrokken, is het stil geworden bij de gemeentelijke werkgroep. Het SHP hoopt en verwacht dat er meer getrokken gaat worden aan de activiteiten ter ondersteuning van armoedebestrijding en dat daarover meer overleg en terugkoppeling zal plaatsvinden.
Woonruimteverdeling (WRV):
– WoonService Regionaal
– Woningbouwproductie
Deze werkgroep houdt de vinger aan de pols en neemt regelmatig deel aan bijeenkomsten over de woonruimteverdeling. Het SHP maakt deel uit van het bestuur van WoonService Regionaal. Dit bestuur kwam in het verslagjaar eenmaal bij elkaar.
In het Platformoverleg van 27 februari heeft een beleidsmedewerker van de gemeente ’s-Hertogenbosch haar jaarlijkse interactieve presentatie gegeven met een terugblik over 2022 en een vooruitblik over 2023-2025 met betrekking tot de stand van de woningmarkt.
Op dit moment staan de seinen voor de sociale woningproductie nog op groen. Er zijn veel plannen in voorbereiding en in aanbouw. Ondanks de opleveringsvertragingen en de (stevige) kostenstijging van bouwmaterialen, ligt men op koers voor het realiseren van de prestatieafspraken. De voortgang is over het geheel genomen goed en de beleidsdoelstelling is de komende jaren ruimschoots haalbaar. Naar de verdere toekomst zal er hard gewerkt moeten gaan worden naar voorbereiding en uitvoering van nieuwe plannen.
De vorm die was gekozen om de leden van het SHP te informeren werd zeer gewaardeerd.
Welkom in de buurt
Vier leden van het SHP zijn, enigszins noodgedwongen, de enthousiaste trekkers aan dit project, waarin ook corporaties en gemeente participeren.
De landelijke burendag vond plaats op 23 september. Een van de leden van het SHP informeerde ons over de, goed georganiseerde, burendag die gehouden is aan het Abeelenplein voor de bewoners van het Vinkenkamp e.o.
Deelnemers aan de werkgroep Welkom in de buurt, de huurdersvereniging en andere instanties zetten zich in voor de omwonenden.
Ook voor andere buurten zijn de eerste stappen gezet voor dergelijke bijeenkomsten.
* dagelijks bestuur/agendacommissie. Actueel 1 januari 2024
Algemeen Bestuur: | Functie: | Corporatie: |
Diny Peters van Gorp* | Voorzitter | Onafhankelijk |
Richard de Ron* | Vice-voorzitter | Brabant Wonen |
Joop Bierings* | Secretaris | Zayaz |
Lamber Walschots* | Penningmeester | Zayaz |
Vacant | Overige verh. | |
Joop Hoogendam | Bestuurslid | Brabant Wonen |
Jeanette Thelen | Bestuurslid | Zayaz |
Ad Lapien | Bestuurslid | Zayaz |
Ifna Francisca | Bestuurslid | JOOST |
Jula Abdul | Adviseur | Onafhankelijk |
Henk Heessels | Platformlid | Zayaz |
Bert Rutten | Platformlid | Zayaz |
Marcel Rombouts | Platformlid | Zayaz |
Elly Schouten | Platformlid | Zayaz |
Gerard Slegers (aspirant lid) | Platformlid | Zayaz |
Corry van den Wildenberg (asp. lid) | Platformlid | Zayaz |
Anneriet van Aart | Platformlid | Brabant Wonen |
Jan Voets (aspirant lid) | Platformlid | Brabant Wonen |
Vacant | Platformlid | Brabant Wonen |
Ria Dupont | Platformlid | Brabant Wonen |
Daan Craane | Platformlid | JOOST |
Frans Bolder | Platformlid | Mooiland(overige verhuurders) |
Vacant | Platformlid | Particuliere verhuurders |
Werkgroepen SHP | ||
Achterbanbijeenkomsten | Diny, Joop B, Ad en Henk | |
Communicatie | Richard, Jeanette, Frans en JoopB | |
Energie en Duurzaamheid | JoopB, Ad en Ifna | |
Jongeren participatie | Jula, Frans | |
Wonen en Zorg-Woonlasten en armoedebestrijding | Ad, Anneriet en Joop HAd en Richard | |
Woonruimteverdeling (WRV)– WoonService Regionaal– Woningbouwproductie | Jula, Richard, Lamber en DaanRichardJula en Frans | |
Welkom in de buurt | Corry, Lamber, Elly en Ria | |
Prestatieafspraken:- Gebiedsgerichte aanpak- Evenwichtige slaagkansen- Woonlasten- Specifieke doelgroepen- Duurzaamheid- Woningproductie | CorryRichardAdDinyJoop B, Ad en IfnaFrans |
Jaarverslag 2022:
VOORWOORD:
2022 was voor ons het jaar dat we de coronamaatregelen langzaam weer achter ons konden laten. We zijn blij dat de bestuurs- en platformvergaderingen vanaf begin januari en de achterban bijeenkomst in maart weer fysiek konden plaatsvinden.
Ons 15-jarig jubileum konden we eind 2021 niet vieren door de Coronamaatregelen, maar tijdens de DPO-bijeenkomst van december hebben we nog wel een cadeau in ontvangst mogen nemen van de corporaties en de gemeente. Samen met filmmaker Krosmedia mochten we een promotie video maken om onze inzet onder de aandacht te brengen bij een grotere groep. In april vonden de opnamen plaats en dank aan allen die eraan meegewerkt hebben. Wij zijn tevreden over het resultaat, het is een leuk filmpje geworden wat op onze website te vinden is onder “Wie zijn wij”.
In september werden we onverwacht geconfronteerd met het overlijden van platformlid Frans Dirks. Hij was er altijd voor de sociale kant van de medemens. Lang was hij betrokken bij het SHP en altijd stond de mens centraal en niet het materiele. Wij herdenken hem als een medemens.
Ook zijn in dit jaar voorzieningen aangeschaft om het digitaal vergaderen mogelijk te maken in ons kantoor. Hier is ook door ons al dankbaar gebruik van gemaakt.
Met veel enthousiasme hebben alle SHP-werkzaamheden invulling gekregen, die we verder in ons verslag graag weergeven.
Dagelijks bestuur SHP, Diny, Richard, Joop en Frans.
Platformvergaderingen:
Het Platform is het hoogste orgaan van het SHP. Hier worden de besluiten genomen en vindt ook de ledenvergadering in juni plaats. De agenda van deze vergaderingen bevat actuele onderwerpen. Het bestuur koppelt terug wat er in de voorafgaande periode is besproken/beslist in het algemeen bestuur en Drie Partijen Overleg (DPO). Ook wordt er input opgehaald voor de vervolgstappen op de diverse terreinen.
In de platformvergadering van 14 februari heeft een medewerker van de gemeente ’s-Hertogenbosch een presentatie verzorgd over de woningbouwproductie genaamd: “Sturing op de woningmarkt”. De vorm die was gekozen om de leden van het platform op de hoogte te brengen werd zeer gewaardeerd.
Dinsdag 15 maart zijn alle leden van het platform, samen met medewerkers van de corporaties Zayaz, Mooiland, Brabant Wonen en Joost op excursie geweest naar twee renovatieprojecten. Het betrof een bezoek aan de Hooghe Clock en De Haren.
Bij de Hooghe Clock werden we welkom geheten door een medewerkster van Mooiland en zijn we in gesprek gegaan met twee bewoners. Deze renovatie was zo ingrijpend dat de bewoners niet in de woning konden blijven wonen en twee keer moesten verhuizen. De medewerkster van Mooiland heeft ons op de hoogte gebracht van de technische kant van de renovatie. De twee bewoners hebben ons verteld wat dit voor hen praktisch en sociaal betekende.
Bij het sloop/nieuwbouw-en renovatieproject in De Haren hadden medewerksters van Zayaz voor een andere vorm gekozen. Hier werden we ontvangen in de BBS De Haren en aan de hand van een dia- presentatie op de hoogte gebracht hoe Zayaz dit project heeft opgezet, waarbij vermeld werd dat het hier niet alleen gaat om renovatie maar ook om sloop. Zij vertelden dat vanwege de gevoeligheid van dit project, zij ervoor gekozen hadden om niet de wijk in te gaan en ook geen bewoners bij de presentatie uit te nodigen.
Hoewel er van onze kant alle begrip was voor dit besluit was het, als vertegenwoordigers van huurders, wel jammer dat we niet in gesprek konden gaan met huurders om ook hun kant van het verhaal te horen.
Wij hebben deze middag als zeer inspirerend ervaren en vinden het voor herhaling vatbaar.
In de Platformvergadering van 25 april en in de AB vergadering van 18 mei is uitvoerig gesproken over de zorgen die het SHP heeft m.b.t. de huuraanpassing van 2022. Het SHP heeft in een brief aan de corporaties van ’s-Hertogenbosch hun zorgen weergegeven en gevraagd om in gezamenlijkheid voor 2022 te komen tot, liefst, huurbevriezing of tenminste een voor de huurders van elke corporatie gelijke lage huurverhoging.
Tijdens bovenstaande bijeenkomsten werden door ons ook diverse projecten geëvalueerd o.a.: 65+ verhuisregeling, SHP-bustour project van 15 maart, de DPO-inspiratiesessie van 24 maart en de achterbanbijeenkomst van 29 maart.
De platformbijeenkomst van juni is de Algemene Leden Vergadering van het lopende jaar. Er zijn 4 aspirant leden aangeschoven aan de Platformtafel t.w.: Daan Craane (Joost), Ria Dupont, Frans Dirks (BrabantWonen) en Bert Rutten (Zayaz). Daan, Ria en Frans zijn in de vergadering van 20 juni met algemene stemmen als lid gekozen. Richard is herkozen als Algemeen Bestuurslid.
In deze vergadering is ook het jaarverslag van 2021 goedgekeurd.
In de Platformvergadering van 20 juni hebben we tot onze spijt afscheid moeten nemen van onze vicevoorzitter Corry van den Wildenberg. Corry is vanaf de oprichting ruim 18 jaar lid geweest van het SHP en heeft door haar bijdrage er mede voor gezorgd dat het SHP wordt gezien als een serieuze gesprekspartner in het DPO. Haar taak als vicevoorzitter in het bestuur wordt overgenomen door Richard de Ron.
Dagelijks Bestuur (DB):
Voorafgaand aan de Algemeen Bestuursvergaderingen komt het SHP-DB bij elkaar om bijv. de overleg-agenda’s voor platform en algemeen bestuur voor te bereiden. Lopende zaken worden verder voorbereid, besproken en afgehandeld. Ook worden in het DB het activiteitenplan en de jaarplanning ge-update en samengesteld.
Algemeen bestuur (AB):
In 2022 is het Algemeen Bestuur 9x bij elkaar geweest. Alle vergaderingen hebben gelukkig weer fysiek plaatsgevonden.
In de bestuursvergadering van 6 juli heeft Rob Dekker (voormalig bestuurder Joost) een toelichting gegeven over de plannen m.b.t. de uitbreiding van WoonService Regionaal met deelname van 8 of 9 corporaties.
Hij vertelde dat de voorbereiding om tot een nieuw te vormen WoonService Regionaal naar verwachting ongeveer anderhalf jaar gaat duren. De bedoeling is om een zo breed mogelijk draagvlak te krijgen binnen de regio.
Dit jaar hebben we ook een zelfevaluatie gedaan met de vragen:
1. Wat hebben we goed gedaan,
2. Wat kunnen we verbeteren,
3. Wat is er extra nodig om goed te kunnen functioneren.
Verbeterpunten hebben we omgezet in actiepunten. Zo is er bijvoorbeeld een verschuiving gekomen in het aantal overlegmomenten van algemeen bestuur en platform. Er heeft een verhoging van de het aantal platformvergaderingen plaatsgevonden en het aantal bijeenkomsten van het bestuur verminderd.
In oktober was er een bijeenkomst van de commerciële huurders samen met de Woonbond. Diny Peters, Joop Bierings en Frans Bolder waren daar namens het SHP aanwezig.
Driepartijen overleg (DPO):
Donderdag 24 maart was er, i.p.v. een DPO-overleg, een inspirerende fietstocht langs een aantal nieuwbouwprojecten in de wijk Zuidoost om in het echt te zien hoe we (SHP, corporaties en gemeente) samen werken aan “Goed wonen in ’s-Hertogenbosch”. De fietstocht ging naar een appartementencomplex van 20 woningen en een appartementencomplex voor hostel-bewoning aan de Zuiderparkweg van Zayaz, het voormalige Vivent kantorencomplex gelegen aan de oever van de Aa (Rijnstraat) dat omgebouwd is tot 36 appartementen van Mooiland en een complex van Stichting WonenZoals van 18 appartementen en twee gemeenschappelijke ruimten bedoeld voor jongeren met een (lichte) lichamelijke en/of verstandelijke beperking.
Een aantal van onze bestuursleden heeft hieraan deelgenomen.
Na afloop zijn we met elkaar in gesprek gegaan over de projecten waarbij de kerndoelen uit de prestatieafspraken als leidraad dienden.
Wij hebben ook deze ochtend als zeer inspirerend ervaren en vinden deze vorm van samen zijn zeker voor herhaling vatbaar.
In het DPO van 15 september werd Marieke Vossen verwelkomd. Zij is per 1 september benoemd als directeur-bestuurder van Woonstichting JOOST.
In deze vergadering is besproken dat de 65+ verhuisregeling succesvol is gebleken. De corporaties hebben besloten dat de regeling gecontinueerd wordt. Het SHP en de gemeente hebben al eerder aangegeven dat zij hier voorstander van zijn.
Wat betreft huisvesting statushouders zegt de gemeente een duurzame, humane en uitvoerbare opvang te willen bieden. Begin juli is onze voorzitter samen met de directies van corporaties en medewerkers van de gemeente door de wethouder Pieter Paul Slikker op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen en de taakstelling rondom statushouders.
Het agenda punt stijgende woonlasten (energiearmoede) is uitvoerig besproken. Er vindt breed overleg hierover plaats, het eerste op 16 september, om enerzijds inzicht te krijgen in signalen van energiearmoede onder de huurders en anderzijds om ideeën te delen over de mogelijke richtingen van aanpak van de gevolgen van energiearmoede.
Naar aanleiding van actuele ontwikkelingen en nieuwe akkoorden (Prestatieafspraken, Bestuursakkoord) zijn de lokale prestatieafspraken tegen het licht gehouden om te komen tot de Uitvoeringsagenda Prestatieafspraken 2023. Op het DPO in december is de uitvoeringsagenda vastgesteld.
Het overleg vond plaats bij Villa Fleurie in Rosmalen met aansluitend een projectbezoek aan de in aanbouw zijnde woonzorgappartementen aan de Seringenstraat in Rosmalen.
Meerjarige Prestatieafspraken:
Dinsdag 25 januari ondertekenden de gemeente ’s-Hertogenbosch, het Stedelijk Huurders Platform (SHP) en de vier Bossche woningcorporaties (BrabantWonen, JOOST, Mooiland en Zayaz) de uitvoeringsagenda 2022. (zie uitvoerige berichtgeving op onze website). Hierin staan de specifieke afspraken waarmee invulling wordt gegeven aan de meerjarige prestatieafspraken ’s-Hertogenbosch 2021 – 2025. Voor meer informatie zie onze website www.huurdersplatform-shertogenbosch.nl
Het SHP is in diverse werkgroepen betrokken geweest over de voorbereiding van de prestatieafspraken en uitvoeringsagenda.
Het SHP financieel:
In de vergadering van 20 juni is gemeld dat de accountant heeft verklaard dat aan penningmeester en bestuur decharge kan worden verleend. Vermeld wordt dat er een bedrag is teruggestort. De afgelopen 2 jaar is er immers weinig uitgegeven vanwege corona. Toegelicht is dat er wel e.e.a. is gedaan in verband met het jubileum. Ook is er dit jaar in de kantoorruimte een nieuw scherm aangeschaft, zodat via Teams vergaderd kan worden. De rolgordijnen zijn vervangen door luxaflex. We zijn sober in de uitgaven geweest en doen alleen het noodzakelijke.
In het DPO van december is de begroting 2023 van het SHP besproken en goedgekeurd.
Werkgroepen:
Achterbanbijeenkomsten (bewonersavonden):
Deze avonden worden 2x per jaar georganiseerd om de achterban bestaande uit besturen van Huurdersverenigingen, Bewonerscommissies, Klankbordgroepen, maar ook geïnteresseerde huurders te informeren over onze activiteiten. Meestal heeft deze avond ook een thema dat we dan uitgebreider behandelen en toelichten.
Dinsdag 29 maart konden we weer een fysieke achterban bijeenkomst houden.
Het thema voor deze avond was Kwetsbaarheid in de wijk en we hebben ook uitgebreid aandacht besteed aan het 15-jarig bestaan van het SHP, dat we in 2021 moesten uitstellen vanwege de Corona-maatregelen.
Onze voorzitter Diny Peters heeft ons bijgepraat over de afgelopen periode en een toelichting gegeven over de initiatieven die er geweest zijn met betrekking tot de verhouding tussen huurders en kwetsbare wijkbewoners.
Onze Vicevoorzitter Corry v.d. Wildenberg heeft ons verteld welke gedachten en plannen er zijn om het project “Welkom in de Buurt”, samen met onze partners van het DPO, gestalte te geven. Wethouder Roy Geers heeft in een toespraak verteld over de samenwerking met het SHP. Marcel Ploegmakers van Stichting Buddyhulp heeft een presentatie verzorgd over hun werk en doelstelling.
De avond werd feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje mede om ons 15-jarig bestaan te vieren.
Communicatie:
De werkgroep heeft afgelopen jaar hard gewerkt om de herkenbaarheid, bekendheid en bereikbaarheid van het SHP te verbeteren. De website is met verschillende onderwerpen uitgebreid en er wordt elke 3 maanden een kwartaalnieuws geschreven en geplaatst. De leden hebben meegewerkt aan het maken van de promotiefilm en gezorgd voor duidelijke flyers, die uitgegeven kunnen worden om de bekendheid te vergroten.
Sinds kort heeft het SHP een Twitter-account. De moeite waard om u aan te melden. @SHP_DenBosch
Energie en Duurzaamheid:
Samen met professionals van gemeente en corporaties wordt gewerkt aan beleid en uitvoering van het Stedelijk Duurzaamheidsakkoord ‘s-Hertogenbosch. Wij nemen met 3 leden deel aan deze bijeenkomsten en rapporteren terug aan ons Algemeen Bestuur.
Jongerenparticipatie:
Nadat het bestuur van Jong en Huren in 2021 was gestopt is het geruime tijd stil geweest. De corporaties en met name BrabantWonen hebben met nieuwe initiatieven toch weer jongeren bij elkaar kunnen brengen.
Bij de Jongeren/participatie-bijeenkomst op de Tramkade op 31 mei, die was georganiseerd door de woningcorporaties, was de opkomst verrassend. De ruim 30 jongeren waren razend enthousiast en het doel is om begin oktober een vervolg aan deze bijeenkomst te geven.
20 juli was er m.b.t. Jongerenparticipatie een bijeenkomst in de Willem II over de plannen van het EKP-terrein. Verder georganiseerde bijeenkomsten zijn gepland.
Wonen en Zorg:
– Armoedebestrijding, Woonlasten
29 november hebben we, in plaats van een achterbanvergadering, een informatiemarkt georganiseerd met als thema’s: Woonlasten, Energiearmoede en Duurzaamheid. De volgende organisaties hebben met een eigen kraam daaraan deelgenomen; ●Woonbond: informatie voor individuele huurder en voor huurdersorganisaties ● De vier corporaties ieder met een eigen kraam ● Farent met KOO en Buurtplein: mogelijkheid voor individuele hulp bij aanvragen 1300 euro gemeentelijke bijdrage, individuele adviezen over woonlasten , energieverbruik en besparing en duurzaamheid ● Quiet: mogelijkheden voor verwenmomenten voor mensen met een kleine beurs ● Gemeente ’s-Hertogenbosch met Eerste Hulp bij Geldzaken en het Bossche Bespaarteam ● Rabobank met adviezen over financieel gezond leven ● T-Huiz: met mogelijkheden om langer verantwoord thuis te wonen met duurzame hulpmiddelen en maatregelen. Er was veel belangstelling en we kijken terug op een geslaagde avond. In het DPO-overleg van 8 december is o.a. de informatiemarkt van 29 november besproken en bij de wethouder is het idee ontstaan om een dergelijke markt, met de naam “De Bespaarkaravaan”, in verschillende woonwijken van ’s-Hertogenbosch te organiseren.
Woonruimteverdeling (WRV):
– WoonService Regionaal
– Woningbouwproductie
Deze werkgroep Woonruimteverdeling houdt de vinger aan de pols op dit gebied en neemt regelmatig deel aan bijeenkomsten op dit terrein. Het SHP maakt deel uit van het bestuur van WoonService Regionaal. Dit bestuur kwam in het verslagjaar eenmaal bij elkaar. Regelmatig krijgen we updates over de stand van zaken.
Al met al staan de seinen voor de sociale woningproductie op groen. Er zijn veel plannen in voorbereiding en in aanbouw. Dus ondanks de opleveringsvertragingen en de (stevige) kostenstijging van bouwmaterialen, ligt men op koers voor het realiseren van de prestatieafspraken. De voortgang is over het geheel genomen goed en de beleidsdoelstelling is de komende jaren ruimschoots haalbaar. Ook is er een behoorlijke toename van de capaciteit in vastgestelde plannen, wat nauwelijks ten koste is gegaan van het aantal “in voorbereiding zijnde” plannen.
Werkgroepen SHP | ||
Achterbanbijeenkomsten | Diny, JoopB, Ad en Henk | |
Communicatie | Richard, Jeanette, Frans en JoopB | |
Energie en Duurzaamheid | JoopB, Ad en Ifna | |
Jongeren participatie | Jula, Frans | |
Wonen en Zorg -Woonlasten en armoedebestrijding | Ad, Anneriet, JoopH en Richard | |
Woonruimteverdeling (WRV) – WoonService Regionaal – Woningbouwproductie | Jula, Richard, Lamber en Daan Richard Frans | |
Welkom in de buurt | Corry, Lamber, Elly en Ria | |
Prestatieafspraken: – Gebiedsgerichte aanpak – Evenwichtige slaagkansen – Woonlasten – Specifieke doelgroepen – Duurzaamheid – Woningproductie | Corry Richard Ad Diny JoopB, Ad en Ifna Frans |
Ledenlijst Stedelijk SHP ’s-Hertogenbosch
* dagelijks bestuur/agendacommissie. Actueel 1 januari 2023
Algemeen Bestuur: | Functie: | Corporatie: |
Diny Peters van Gorp* | Voorzitter | Onafhankelijk |
Richard de Ron* | Vice-voorzitter | Brabant Wonen |
Joop Bierings* | Secretaris | Zayaz |
Frans Bolder* | Penningmeester | Mooiland (Overige corp.) |
Vacant | Overige verh. | |
Joop Hoogendam | Bestuurslid | Brabant Wonen |
Lamber Walschots | Bestuurslid | Zayaz |
Jeanette Thelen | Bestuurslid | Zayaz |
Ad Lapien | Bestuurslid | Zayaz |
Ifna Francisca | Bestuurslid | JOOST |
Jula Abdul | Adviseur | Onafhankelijk |
Platformleden:: | Functie: | Corporatie: |
Henk Heessels | Platformlid | Zayaz |
Bert Rutten (aspirant lid) | Platformlid | Zayaz |
Marcel Rombouts | Platformlid | Zayaz |
Elly Schouten | Platformlid | Zayaz |
Adri Habich | Platformlid | Zayaz |
Vacant | Platformlid | Zayaz |
Anneriet van Aart | Platformlid | Brabant Wonen |
Vacant | Platformlid | Brabant Wonen |
Vacant | Platformlid | Brabant Wonen |
Ria Dupont | Platformlid | Brabant Wonen |
Daan Craane | Platformlid | JOOST |
Vacant | Platformlid | Particuliere verhuurders |
Het SHP heeft een Twitter-account. De moeite waard om u aan te melden.
@SHP_DenBosch
We hebben ook een facebook account. Je kunt je aanmelden via https://www.facebook.com/groups/580129242922578
Jaarverslag 2021:
SHP Jaarverslag 2021
VOORWOORD:
2021 was opnieuw voor ons een jaar, dat door de coronamaatregelen behoorlijk is beïnvloed. Fysiek bij elkaar komen was in het 1e kwartaal niet mogelijk. Al onze bestuursvergaderingen, het Driepartijenoverleg Wonen (DPO), de Platform vergadering van het SHP en overleggen met zowel diverse instanties als met diverse professionals hebben veelvuldig digitaal plaatsgevonden. Het digitaal vergaderen was voor ons nieuw en erg wennen om mee te werken. In 2020 is dit reeds begonnen en sindsdien hebben we ons deze werkwijze steeds beter eigen gemaakt. Ook heeft het “hybride” vergaderen voor ons in de loop van het jaar uitkomst geboden. De enkele keren dat we weer fysiek bij elkaar konden zijn, waren er ook leden die online mee vergaderden, of door een positieve test of omdat ze hier de voorkeur aan gaven. In het kantoor van de HBV-Zayaz waren we voor deze vergaderingen te gast, omdat daar de voorzieningen hiervoor bestaan.
Platformvergaderingen:
Het Platform is 3 keer bijeengekomen. In deze vergaderingen wordt teruggekoppeld wat er in de voorgaande periode is besproken/beslist in het algemeen bestuur en DPO. Ook wordt er input opgehaald voor de vervolgstappen op de diverse terreinen.
Tot onze vreugde kon de platformvergadering van 18 oktober weer fysiek plaatsvinden. In deze vergadering werden 3 nieuwe leden van het platform verwelkomd en 1 nieuw lid van het AB benoemd.
De platformvergadering van 20 december was vanwege de coronamaatregelen nog digitaal.
Dagelijks Bestuur (DB):
Regelmatig komt het SHP-DB bij elkaar om bijv. de overleg-agenda’s voor platform en algemeen bestuur voor te bereiden. Lopende zaken worden verder voorbereid, besproken en afgehandeld. Ook wordt hier het in 2020 geïntroduceerde activiteitenplan samengesteld en uitgevoerd.
Algemeen bestuur (AB):
In 2021 is het Algemeen bestuur 11x bij elkaar geweest. De laatste twee vergaderingen hebben gelukkig weer fysiek plaatsgevonden.
Driepartijen overleg (DPO): 20 januari was er een extra ingelast DPO voor de meerjarige prestatieafspraken via Teams. Er waren openstaande punten die nog doorgesproken moesten worden tussen gemeente en corporaties. O.a. het huisvesten van de speciale doelgroepen, van lage middeninkomens en het huisvesten van de statushouders.
In 2021 waren totaal 5 DPO-overleggen gepland, waarvan een aantal via Teams. De bijeenkomst van 25 februari is ge-cancelled door gebrek aan onderwerpen. Op 14 oktober en 16 december zijn er fysieke DPO-bijeenkomsten geweest waarbij een aantal vertegenwoordigers van het SHP aanwezig was.
In de DPO-bijeenkomst van 16 december heeft het SHP, vanwege haar 15-jarig bestaan, een cadeau ontvangen van de corporaties en de gemeente. Het SHP kan met een filmmaker een promotie video maken om haar inzet onder de aandacht te brengen bij een grotere groep. We gaan ons best doen om hier iets moois van te maken.
Meerjarige Prestatieafspraken:
Woensdag 10 maart ondertekenden wij samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch en de Bossche corporaties Zayaz, BrabantWonen, Mooiland en JOOST de Meerjarige Prestatieafspraken voor de periode 2021-2025. Met ondertekening van deze prestatieafspraken geven we mede invulling aan een aantal belangrijke opgaves uit de gemeentelijke Woonvisie.
Meer informatie betreffende dit onderwerp kunt u vinden op onze website. Daar zijn verslagen en toelichtingen te vinden over de betreffende stukken. Er zijn voor een 6-tal thema’s werkgroepjes ingesteld om de programmalijnen vorm te geven, die voor deze prestatieafspraken zijn gemaakt. Het SHP heeft in al deze werkgroepjes een vertegenwoordiger.
Expertmeeting:
Nadat de geplande expertmeeting van 7 oktober 2020, met als onderwerp “Kwetsbaarheid in de wijk, en hoe houden we het leefbaar” is komen te vervallen is deze opnieuw ingepland en vond plaats op 4 oktober 2021. Dit onderwerp stond hoog op onze agenda en sterker nog, deze meeting is tot stand gekomen door het meermaals onder de aandacht brengen van dit onderwerp door het SHP. Op onze website vindt u het verslag “Thuis in de Wijk” van deze bijeenkomst. Naar aanleiding van de uitkomst van deze bijeenkomst heeft het SHP besloten om een werkgroep te starten met als thema “Welkom in de buurt”, Deze werkgroep heeft de taak meegekregen om, samen met de corporaties en de gemeente te zoeken naar oplossingen voor het probleem wat kan ontstaan als mensen met “een rugzakje” in een bepaalde buurt of complex komen wonen. De bedoeling is afstand tussen zittende huurder en nieuwkomer zo klein mogelijk te maken. Deze werkgroep zal intern, maar ook via het DPO-verslag doen van de vorderingen.
Nieuwe Statuten en Huishoudelijk reglement:
Het bestuur heeft gewerkt aan aanpassingen van de statuten welke in de platformvergadering van 18 oktober zijn goedgekeurd. De nieuwe statuten zijn officieel bij de notaris gepasseerd en zijn ook op onze website www.stedelijkhuurdersplatform.nl te vinden.
Oprichting werkgroep Huishoudelijk Reglement: Na het passeren van de akte moet het HR aangepast moet worden. Hiervoor is een werkgroep ingesteld, die een conceptreglement heeft opgesteld. Het nieuwe Huishoudelijk reglement is in de platformvergadering van 20 december vastgesteld.
Het SHP financieel:
In de platformvergadering 17 mei werd het accountsrapport over 2020 voorgelegd en door de vergadering decharge verleend aan het bestuur. Profit Accounts heeft op ons verzoek de kascontrole en het exploitatieoverzicht nagelopen. Zij komen tot de conclusie dat aan de penningmeester (= bestuur SHP) decharge kan worden verleend over het boekjaar 2020. Overeenkomstig het getoonde stemt de vergadering hier ook mee in. Dit onder dankzegging aan de penningmeester voor het werk en inspanningen.
Rooster van aftreden:
Gedurende het jaar 2021 hebben we nieuwe platformleden mogen begroeten en andere zijn afgetreden. In het algemeen bestuur zal Anneriet van Aart als nieuw lid toetreden en in het platform zijn Sid Toksal en Joop Hoogendam gekozen. Ifna Francisca is herbenoemd en er is niemand afgetreden.
Gemeenteraadsverkiezingen 2022:
Van enkele politieke partijen hebben we het verzoek gekregen om, i.v.m. de gemeenteraadsverkiezingen, in gesprek met hen te gaan aangaande de visie, wensen en verwachtingen van het SHP. Ons bestuur heeft hier graag aan meegewerkt.
15-jarig bestaan SHP:
Het SHP bestond 18 september jl. 15 jaar en het was de bedoeling om in de achterban-vergadering van 29 november hierbij stil te staan met o.a. het aanbieden van een cheque aan Stichting Buddyhulp.
Echter door de coronamaatregelen kon deze bijeenkomst niet doorgaan en is de cheque 15 december aan de Stichting overhandigd. Het verslag en de foto van deze gebeurtenis staan op onze website.
De rest van het programma van deze avond zullen we in een volgende achterban-vergadering (bewonersavond) alsnog aanbieden.
Werkgroepen:
Achterbanbijeenkomsten (bewonersavonden):
Omdat vanwege coronamaatregelen fysiek bij elkaar komen nog steeds niet mogelijk was, heeft de “achterbanvergadering” van mei niet plaatsgevonden. Ook de tweede bewonersavond van 2021 moest op het laatste moment door corona beperkingen worden afgelast. Vol goede moed gaan we voor nieuw planning in het nieuwe jaar. Te zijner tijd zullen wij “de achterban” informeren over plaats, datum en inhoud van de bijeenkomst.
Armoedebestrijding en Woonlasten:
In dit verslagjaar is er een Brede Woonlastenaanpak sessie geweest, waarbij veel betrokken organisaties aanwezig waren. De projectgroep Woonlastenbenadering (onderdeel van prestatieafspraken) organiseerde deze bijeenkomst over de lokale aanpak van de energiearmoede. Dit onderwerp is steeds belangrijker geworden nu de energieprijzen zo sterk stijgen. In ‘s-Hertogenbosch hebben op dit moment ongeveer 4850 huishoudens ermee te maken, waarvan in 5 buurten boven de 20% van de huishoudens en in 15 buurten boven de 10% van de huishoudens. De hoogste scores zijn: Muziekinstrumentenbuurt 27,7%, Moerputten 26,9%, Gestelsebuurt 22,8%, Haren 22,8 % en Sprookjesbuurt 21,5%.
Algemene armoede en energiearmoede vallen niet altijd samen, maar zijn wel sterk met elkaar verweven. Er wordt geprobeerd samen te voorkomen dat mensen hierdoor financiële, lichamelijke of geestelijke problemen krijgen. De inzet is gericht op betaalbaarheid van energie, en energetische kwaliteit van de woning en de keuze en mogelijkheid hebben om mee te kunnen doen met de energietransitie. Het inzetten van z.g. Energie-fixers voor uitvoering verduurzamings-maatregelen is aangenomen door de gemeenteraad.
Voor huiseigenaren in energiearmoede is er het energieloket “Brabantwoontslim” (dit gaat uit van de regio). Ook komt voor hen een gebouw gebonden en aangepast financieringsvoorstel door het Rijk in juni/juli 2022 i.v.m. de verduurzaming van de woning.
Communicatie:
Vastgesteld is dat wij als SHP meer moesten doen aan herkenbaarheid, bekendheid en bereikbaarheid, vandaar ook de oprichting van een nieuwe werkgroep communicatie. Deze werkgroep heeft vooraf aan de AB vergaderingen steeds op maandag een Teams overleg gehad. De afspraak binnen de werkgroep is dit elke maand te doen om de lopende zaken af te handelen de voortgang te bespreken. Wel is de website aangepast en zijn diverse “links” geplaatst onder de gelijknamige kop. Vanuit de vergadering wordt waardering uitgesproken voor de doorgevoerde verbeteringen.
Sinds kort heeft het SHP een Twitter-account. De moeite waard om u aan te melden. @SHP_DenBosch
Energie en Duurzaamheid:
De werkgroep energie en duurzaamheid is diverse malen fysiek en digitaal bijeengeweest. Samen met professionals van gemeente en corporaties wordt gewerkt aan beleid en uitvoering van het Stedelijk Duurzaamheidsakkoord ‘s-Hertogenbosch. Wij nemen met 3 leden deel aan deze bijeenkomsten en rapporteren terug aan ons Algemeen Bestuur.
Jongerenparticipatie:
De laatste leden van het bestuur van Jong en Huren hebben hun activiteiten beëindigd. Hierdoor moest een nieuwe manier worden opgepakt om jongeren te betrekken bij de werkzaamheden van het SHP. Hun belangen bij een goede vertegenwoordiging richting corporaties en gemeente op de thema’s wonen en huren zijn immers groot in deze tijd van woningnood. De werkgroep heeft besloten aan te sluiten bij het initiatief van de corporaties om jonge huurders en woningzoekendenop hen eigen voorwaarden, bij beleid en uitvoering. Door corona hebben in het verslagjaar geen georganiseerde bijeenkomsten kunnen plaatsvinden.
Woningbouwproductie:
We krijgen regelmatig updates over de stand van zaken. Er is te zien dat er in de oplevering van verschillende projecten wat vertraging ontstaat door leveringsproblemen bij afbouwmaterialen. Daardoor schuift de oplevering van verschillende complexen iets door (denk aan Orthenseweg 2-4 en Zuiderschans). Aan de andere kant zien we dat sommige projecten ook juist een heel korte bouwtijd hebben (Mozartsingel en Markt 1 in Rosmalen).
Al met al staan de seinen voor de sociale woningproductie op groen. Er zijn veel plannen in voorbereiding en in aanbouw. Dus ondanks de opleveringsvertragingen en de (stevige) kostenstijging van bouwmaterialen, ligt men ruim op koers voor het realiseren van de prestatieafspraken. De voortgang is over het geheel genomen goed en de beleidsdoelstelling is de komende jaren ruimschoots haalbaar. Ook is er een behoorlijke toename van de capaciteit in vastgestelde plannen, wat nauwelijks ten koste is gegaan van het aantal “in voorbereiding zijnde” plannen
Wonen en Zorg:
In dit coronajaar zijn er geen activiteiten gepland.
Woonruimteverdeling (WRV) en WoonService regionaal:
De werkgroep Woonruimteverdeling houdt de vinger aan de pols op dit gebied en neemt regelmatig deel aan bijeenkomsten op dit terrein. Het SHP maakt deel uit van het bestuur van WoonService regionaal. Dit bestuur kwam in het verslagjaar eenmaal bij elkaar.
Werkgroepen SHP | ||
Achterbanbijeenkomsten | Diny, JoopB, Ad en Henk | |
Armoedebestrijding en Woonlasten | Ad en Richard | |
Communicatie | Richard, Jeanette, Frans en JoopB | |
Energie en Duurzaamheid | JoopB, Ad en Ifna | |
Jongeren participatie | Jula, Frans | |
Woningbouwproductie | Frans | |
Wonen en Zorg | Ad, Anneriet en JoopH | |
Woonruimteverdeling (WRV) | Jula, Richard en Lamber | |
WoonServiceRegionaal | Richard | |
Welkom in de buurt | Corry, Lamber, Adri en Elly | |
Prestatieafspraken: – Gebiedsgerichte aanpak – Evenwichtige slaagkansen – Woonlasten – Specifieke doelgroepen – Duurzaamheid – Woningproductie | Corry Richard Ad Diny JoopB, Ad en Ifna Frans | |
Achterban vergaderingen | Diny, Joop, Ad en Henk | |
Communicatie | Richard, Jeanette, Frans en Joop | |
“Welkom in de buurt” | Corry, Lamber, Adri en Elly | |
Ledenlijst Stedelijk SHP ’s-Hertogenbosch
* dagelijks bestuur/agendacommissie. Actueel 1 juli 2022
Algemeen Bestuur: | Functie: | Corporatie: |
Diny Peters van Gorp* | Voorzitter | Onafhankelijk |
Richard de Ron* | Vice-voorzitter | Brabant Wonen |
Joop Bierings* | Secretaris | Zayaz |
Frans Bolder* | Penningmeester | Mooiland (Overige corp.) |
Vacant | Overige verh. | |
Anneriet van Aart | Bestuurslid | Brabant Wonen |
Lamber Walschots | Bestuurslid | Zayaz |
Jeanette Thelen | Bestuurslid | Zayaz |
Ad Lapien | Bestuurslid | Zayaz |
Ifna Francisca | Bestuurslid | JOOST |
Jula Abdul | Adviseur | Onafhankelijk |
Platformleden:: | Functie: | Corporatie: |
Henk Heessels | Platformlid | Zayaz |
Bert Rutten | Platformlid | Zayaz |
Marcel Rombouts | Platformlid | Zayaz |
Elly Schouten | Platformlid | Zayaz |
Adri Habich | Platformlid | Zayaz |
Vacant | Platformlid | Zayaz |
Joop Hoogendam | Platformlid | Brabant Wonen |
Vacant | Platformlid | Brabant Wonen |
Frans Dirks | Platformlid | Brabant Wonen |
Ria Dupont | Platformlid | Brabant Wonen |
Daan Craane | Platformlid | JOOST |
Vacant | Platformlid | Particuliere Verh. |